Autodude
Nordens største bilplejebutik!

Polering og vådslibning af forlygter

Bilens forlygter udsættes for slitage af stenslag, vejstøv, vask osv. Nogle gange falmer de så meget, at de bliver helt grå og grumsede, hvilket udgør en reel sikkerhedsrisiko. Derudover bidrager det til et kedeligt look på bilen. Det kan løses ved at købe nye forlygteglas, men priserne på dette er normalt ret høje. Heldigvis er der en billigere løsning – at polere forlygterne.

Forlygteglasset behandles normalt med en UV-beskyttelse på fabrikken, hvilket skal forhindre falmning og slid fra UV-stråling. På nogle forlygteglas er beskyttelsen integreret i akrylplastikken, mens andre har det som et lag oven på glasset. En almindelig maskinepolering fjerner normalt ikke beskyttelsen, men hvis du vådsliber forlygterne, forsvinder den stort set altid. Derfor er det vigtigt at huske at anvende ny UV-beskyttelse efter polering eller slibning af lygterne. Ellers ser overfladen kedelig og bleg ud igen på kort tid.

SE DEN POPULÆRE AKRYLFORSEGLING FRA SOFT99! 

OBS! Ved fjernelse af UV-beskyttelseslaget udsættes plasten for f.eks. UV-stråling og opløsningsmidler. Nogle plasttyper tåler ikke for stærke opløsningsmidler, så det er vigtigt at teste nye forseglinger og rengøringsmidler på en lille, skjult overflade, inden du påfører den på hele forlygten.

Nedenfor findes instruktioner til en grundig renovering af forlygterne. Det er også vigtigt at huske, at poleringssæt til forlygter kan fjerne uklarheden i glasset, men ofte ikke dybere ridser, som kræver separate værktøjer. For almindelige hjemmefiksere fungerer det fremragende med et polermiddel og et slibeværktøj, som du fastgør til skruetrækkeren.

HER FINDER DU KOMPLETTE POLERINGSSÆT FOR FORLYGTER!

I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at gennemføre følgende trin:

  1. Afgør om det er nok med polering eller om du behøver at vådslibe
  2. Lav en grundig rengøring 
  3. Tag forlygterne af eller påfør grundigt tape rund om forlygterne  
  4. (Vådslibning – hvis overfladen er meget ridset)
  5. Mekanisk polering med maskine eller skruetrækker
  6. Rengøring
  7. Beskyttelse

Du finder mere detaljerede instruktioner for hvert trin i denne artikel. Alle trin er relativt enkle, hvis du arbejder i fred og ro derhjemme.

Vurdering af nødvendige foranstaltninger

Der er normalt to muligheder for polering af forlygter, enten almindelig polering eller vådslibning. Før du starter, skal du beslutte, hvad du skal gøre ved dine forlygter. Hvis du ikke har brug for vådslibning, går arbejdet let. Vådslibning tager lidt længere tid og kræver større nøjagtighed. Begge metoder er dog enkle, når du først ved, hvad du laver.

1. Mat overflade med små ridser 

Hvis forlygteglasset kun er let ridset og mat, er det sandsynligvis nok at polere med pude og polermiddel. I dette tilfælde er poleringstrinnet meget hurtigt. I dette trin kan du stort set gøre det samme som ved polering af lakken (instruktionerne følger nedenfor).

2. Dybe stenslag og ridser

Hvis forlygteglasset har dybe ridser eller stenslag, er almindelig polering sandsynligvis ikke nok, da der kræves vådslibning og derefter polering for at fjerne slibemærkerne. De mest almindelige grovheder af vådslibepapir er P1000-P2000-P3000, men i nogle tilfælde kræver overfladen endnu grovere papir for at alle ridser og stenslag forsvinder. Du bør slibe så fint som muligt med vådslibepapir, helst op til P4000, for at gøre poleringsprocessen så let som muligt. Den nemmeste måde er at bruge en slibemaskine eller en oscillerende polermaskine, men hvis du ikke har adgang til det, kan du også gøre det for hånden. I vores sortiment finder du bl.a. slibepapir af høj kvalitet fra Mirka, som f.eks. kan bruges sammen med denne slibestøtte.

Rengøring

Arbejdet begynder med en grundig rengøring af forlygteglasset. Vi anbefaler mindst brug af opløsningsmidler og fjernelse af tjære og flyverust med egnede midler. Du kan også bruge rengøringsler til at fjerne de mindste snavspartikler. Derefter dækkes de omgivende overflader med tape, eller fjern forlygteglasset hvis det er muligt. På denne måde reducerer du risikoen for at beskadige lakken, hvis du skulle glide under poleringen.

Polering - til falmede og slidte forlygter

Du finder instruktioner til polering her. Forlygtepolering svarer meget til lakpolering med den forskel, at du har brug for at holde øje med overfladens temperatur. En god tommelfingerregel er, at hvis overfladen føles varm, når du rører ved den, skal du vente et stykke tid, før du fortsætter med at polere. Plast leder ikke varme så godt som metal, og derfor spredes varmen ikke over et område, men koncentreres på et punkt. I værste fald kan det føre til forbrænding af forlygteglasset. 

Vådslibning - til meget slidte og ridsede forlygter

Når forlygteglasset er rengjort og tappet/fjernet, kan du starte vådslibningen. Hvis du bruger almindeligt vådslibepapir, er det en god ide at lade det suge det i mindst 30 minutter, inden du begynder at slibe. På denne måde fugtes papiret jævnt og skaber ikke ujævne slibemærker. Sprøjt derefter varmt vand eller lunken shampoo- og vandblanding på forlygten. Start derefter med det groveste sandpapir, f.eks. P1000, og begynd at slibe overfladen jævnt. Hvis du sliber for hånden, er det en god ide at bruge sandpapiret i en retning (f.eks. vandret). Med det næste sandpapir kører du derefter lodret. På denne måde kan du tydeligt se, hvornår de tidligere slibespor er forsvundet.

Det er vigtigt at lade sandpapiret / polerpuden udføre arbejdet. Tryk ikke unødigt meget, bare bevæg dig rundt med polerpuden eller sandpapiret. På denne måde behøver du ikke forårsage dybere slibespor, der er svære at fjerne.

Brug en lav hastighed på maskinen, hvis du bruger en oscillerende maskine er hastighed 1 eller 2 bedst. Fortsæt med at slibe, indtil overfladen er glat, og stenslag ikke længere er synlige. Tør slibestøvet af med jævne mellemrum. Mens overfladen er tør, skal du også kontrollere forlygternes status. Når overfladen er våd, er det svært at få et retvisende billede af, hvor mange ridser og stenslag der er tilbage.

Når du har opnået det ønskede resultat med et sandpapir, går du videre til det næste, f.eks. P2000. Denne polering fungerer på samme måde, du fortsætter med at slibe, indtil du har fjernet alle spor fra det forrige sandpapir. Fortsæt på samme måde, indtil hele forlygten er slibet med det fineste papir, f.eks. P4000. Rengør derefter forlygten for slibestøv og tør den grundigt i mindst 10 minutter, så al fugt har tid til at fordampe.

Polering efter vådslibning

Den vådslibede overflade er nu fuld af små ridser og ser derfor kedelig ud. Disse ridser fjernes med mekanisk polering. Instruktioner kan findes her. For at fjerne slibemærker kræves der ofte et mellemgrovt polermiddel og polerpude, men det er godt at udruste dig med et grovt polermiddel og polerpude, hvis de mellemgrove ikke er tilstrækkelige. Husk at holde styr på forlygtetemperaturen. Hvis du ikke har adgang til en polermaskine, er der en monteringsplade i vores sortiment, der er kompatibel med skruetrækkere. Du kan finde det her. Det passer f.eks. Padboys 4” polerpuder. På denne måde er polering meget lettere end manuelt.

Beskyt forlygterne  

Vådslibet og poleret forlygteglas skal beskyttes med enten voks, forsegling eller beskyttelsesfilm mod UV-stråling og snavs. Ifølge loven har du ikke rigtig lov til at have film på forlygterne, men en helt gennemsigtig beskyttelsesfilm er ofte ikke noget problem. Voks har ikke så lang holdbarhed på forlygter som på lak, men det bør være nok, hvis du vokser dem 3-4 gange om året. Voksning og forsegling af forlygteglas sker på samme måde som på lak. Husk at overfladen skal være 100% ren inden påføring af beskyttende produkter. Du er velkommen til at gøre en dybderensning med IPA eller tilsvarende efter den sædvanlige vask. Læs også omhyggeligt, hvordan du påfører og tørrer den forsegling, du vælger at bruge.

Polermaskiner 

Når du polerer forlygter, er det nemmest at bruge en maskine med lidt mindre plader for at få adgang til hjørnerne. Disse maskiner er også velegnede til andet detaljeret bilplejearbejde, f.eks. polering af trin, dørsider, bakspejle, kølergrill og bagagerummets underside.

PASSENDE MASKINER

Problemfri handel

Bilpleje er noget, der er i konstant udvikling - præcis som vores produktsortiment - Hos Autodude finder du både de nyeste produkter og klassiske favoritter fra flere kendte mærker.

Hurtig levering på 1-3 dage

Vores medarbejdere behandler konstant ordrer. Vi bestræber os efter at afsende ordrer inden for 24 timer

100% Tilfreds kunde-garanti

Du kan altid returnere det ubrugte produkt gratis uden forklaring. 100% tilfredshedsgaranti giver dig pengene tilbage ved returnering af ubrugt / uåbnet produkt inden for 30 dage fra købsdatoen. Sikker og problemfri handel ! Læs mere her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEJEPRODUKTER

Produkter og tilbehør til bilpleje udvikler sig konstant - og det gør vores sortiment også. Vi tester konstant nye produkter for at kunne tilbyde vores kunder det bedste sortiment inden for bilpleje. Hos AUTODUDE finder du markedets bedste produkter til en god pris. Velkommen til AUTODUDEs onlinebutik!

AUTODUDE TILBYDER

  • Markedets bedste bilplejeprodukter
  • 60 dages åbent køb med fri retur
  • Sikre betalingsmuligheder
  • Hurtig levering 1-3 dage
  • Billig fragt
  • Gratis forsendelse, når ordreværdien overstiger 749 kr
  • Obs! "Postnord MyPack - Levering til udleveringssted"

VIRKSOMHEDEN BAG AUTODUDE.DK

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLIV AUTODUDE-INSIDER

Vær først til at få information om nye produkter, anvendelses tips, nye funktioner, kampagner osv. Nyhedsbrevet sendes et par gange om året, oftes under foråret og sommer perioden. Du kan afmelde denne tjeneste når som helst.